Ulva kvarn

FastighetsrÀtt och fastighetsfel

Uppsala kommun bryter uppsÄtligt mot svensk fastighetsrÀtt

En helt surrealistisk historia om hur en kommunal myndighet sÀtter sig över lag och rÀtt och tillÀmpar metoder vÀrdiga en banan-republik.

Uppsala kommuns lilla scam;

 1. Ignorera förrÀttningskartans rÀttsliga status
 2. Förvanska tomtgrÀnserna pÄ registerkartan
 3. LÄtsas att registerkartan har större juridisk tyngd Àn förrÀttningskartan
 4. Stapla (dÄliga och lÀtt genomskÄdbara) lögner ovanpÄ varandra för att hÀvda registerkartans korrekthet
 5. KrĂ€v oss fastighetsĂ€gare pĂ„ hundratusentals kronor för att “rĂ€tta till”
 6. Profit!

Varje punkt i sig ovan handlar om direkta tjÀnstefel och/eller lagbrott. Detta lÄter naturligtvis helt orimligt och absolut inget man skulle förvÀntas se inom svensk myndighetsutövan? Jag mÄste vÀl ÀndÄ överdriva lite nu..?! LÀs i sÄ fall vidare. Du kommer bli bÄde förvÄnad och chockad. Jag Àr.

Kapitel 1 - Bygglovet

Den 22 februari 2017 fattade bygglovshandlÀggare Jessica Helander vid Uppsala kommun beslut om bygglov till Jenny Nedemark & Andreas Andersson vilka köpt granntomten (Forkarby 25:1) för ett tag sedan. TyvÀrr hade handlÀggaren begÄtt ett litet misstag - hon hade utgÄtt frÄn en karta som inte riktigt stÀmmer överens med verkligheten. I stÀllet för att anvÀnda sig av den rÀttsligt gÀllande kartan, förrÀttningskartan, hade hon anvÀnt sig av kommunens översiktskarta över fastighetsgrÀnser, den sÄ kallade registerkartan. Denna karta Àr inte menad att anvÀndas för detta, speciellt som den i vÄrt fall hÀr Àr förskjuten med cirka 5 meter relativt hur saker ser ut i verkligheten - dvs sÄ som förrÀttningskartan visar.

Det olyckliga var att jag redan innan bygglovet klubbades hade pÄtalat detta för bygglovshandlÀggaren.

Kapitel 2 - Skadan

Fem meter kanske kan lĂ„ta lite futtigt att brĂ„ka om? Problemet Ă€r att med ett fel pĂ„ fem meter, kommer en hel drös av husen hĂ€r ute att stĂ„ pĂ„ tvĂ„ olika tomter dĂ„ de skulle genomkorsas av grĂ€nser. Jag skulle dessutom bli av med min vattenbrunn! Det fĂ„niga Ă€r att granntomten skulle Ă€ven den bli av med sin vattenbrunn i sin tur till nĂ€sta granne, och sĂ„ vidare. En domino-effekt av fel. Paret som skulle till att bygga hade dessutom ritat in sin uppfart i hela sin bredd pĂ„ min tomt - allt genomklubbat i bygglovet! Det faktum att det Ă€r en meter skillnad i markhöjd mellan vĂ„ra tvĂ„ tomter hade tĂ€nkt lösas med fyllmassor?! Som tur Ă€r visar ju detta hur uppenbart felet Ă€r, vilket gör det desto enklare att rĂ€tta till … skulle man kunna ha trott.

Kapitel 3 - Kartan, verkligheten och kommunen

Det Àr vÀldigt enkelt att visa att förrÀttningskartan och verkligheten stÀmmer överens - och lika lÀtt att visa att kommunens registerkarta inte gör det. Den vita kartan Àr den enda rÀttsligt gÀllande kartan, förrÀttningskartan frÄn 1928. Den Àr inpassad ovanpÄ kommunens registerkarta med svarta grÀnser och tillhörande fotografi. Det krÀvs inga större kunskaper i lantmÀteri för att inse tomtgrÀnser inte systematiskt skÀr genom hus i onödan. :-)

 • Vit = RĂ€ttsligt gĂ€llande förrĂ€ttningskarta frĂ„n 1928
 • Svart = Kommunens registerkarta avsedd som översikt

Notera att det inte finns nÄgon konflikt hÀr mellan den vita förrÀttningskartan och verkligheten, de stÀmmer mycket bra överens vad gÀller grÀnser, staket, plank, hÀckar, diken, slÀnter, markrör, hus och sÄ vidare. Speciellt om man jÀmför med registerkartan i svart.

Kapitel 4 - Uppsala kommuns lantmÀterimyndighet

SÄ jag kontaktade Uppsala kommuns lantmÀterimyndighet. För Uppsala Àr det sÄ att det Àr kommunen sjÀlva som bestÀmmer över registerkartan, inte det statliga LantmÀteriet. Jag tyckte att Àven om registerkartan inte har nÄgon rÀttslig verkan, kunde det vara praktiskt om den rÀttades upp, sÄ att liknande misstag (?) som detta inte skulle Äterupprepas.

Jag kontaktade kommunens lantmÀterimyndighet med ett litet mail som förklarade saken. Skickade med kartan ovan för att tydliggöra det hela bortom allt tvivel. Efter ett par dagar dök det upp ett svar frÄn lantmÀteriingenjör Marcus SÀll frÄn kommunens lantmÀterimyndighet. Efter en kort korrespondens stod det helt tydligt - Marcus ansÄg att registerkartan sÄg jÀttebra ut!

On 03/13/2017 11:24 AM, SĂ€ll Marcus wrote:

Hej, du hade en frÄga om digitala registerkartan vid Ulva rörande fastigheterna Forkarby 30:3 m fl.

Jag tittade lite pÄ det, passade bl a in 1928 Ärs förrÀttningskarta och kommer till den slutsatsen att fastigheterna ligger ganska bra i registerkartan.

Jag tappade fullkomligt hakan. Vad hade han anvĂ€nt för referenspunkter nĂ€r han passat in kartan? Omöjligen husen, eftersom de genomskĂ€rs av registerkartans grĂ€nser. Ån? Knappast det heller, eftersom det bara Ă€r min tomt som grĂ€nsar FyrisĂ„n pĂ„ förrĂ€ttningskartan, och Ă„-kanten flyttades 1963 nĂ€r de schaktade tomten för bygga det huset jag bor i. Plus, en Ă„ kan möjligen inte erodera ivĂ€g under de 90 Ă„r som gĂ„tt? SĂ„ jag mĂ„ste bara frĂ„ga. Svaret kom vĂ€ndande;

Date: Mon, 13 Mar 2017 12:10:35 +0000
From: SĂ€ll Marcus <marcus.sall@uppsala.se>
To: Mikael Q <kuisma@ping.se>

Hej, jag har anvÀnt FyrisÄn och byggnader vid min inpassning. SÄledes finns inget följdfel frÄn registerkartan i min inpassning.

Nej. Inte en möjlighet. Nu börjar jag fundera pÄ om det finns nÄgot uppsÄt med i bilden. Dels anvÀnds fel karta för bygglov, dels pÄstÄr kommunen denna karta som inte skulle ha anvÀnts i första vÀndan, att den stÀmmer bÀttre Àn den kartan som borde anvÀnts. Inkompetens? JÀv? Hög svansföring? DÄlig dag? Jag förstÄr ingenting alls. Men en enskild handlÀggare kan göra fel - sÄ det Àr bÀst att höra med chefen för myndigheten. Ett mail till författas dÀr jag för sÀkerhets skull tar med konversationen med Marcus.

Kapitel 5 - Chefen för kommunens lantmÀterimyndighet

Det gÄr en vecka. Sedan ringer en Mikael OdervÄng upp, avdelningschef för Uppsala kommuns lantmÀterimyndighet, mÄndagen den 20 mars.

Han bekrÀftar att allt Marcus SÀll sagt Àr myndighetens officiella stÄndpunkt.

Lika frĂ„gande som nĂ€r jag pratade med Marcus, bad jag Mikael OdervĂ„ng förtydliga. Hur kan en sĂ„ uppenbart misspassande inpassning av kartan anses vara bĂ€ttre Ă€n den som fĂ„r karta och verklighet att stĂ€mma överens…? Vilka referenspunkter har anvĂ€nts? Utöver att upprepa vad Marcus redan sagt hade han ett par nya intressanta tillĂ€gg;

- Vi har anvÀnt kvarnhuset som referens vid inpassningen, och det lÀr inte ha flyttat pÄ sig.

Nej, det har det knappast. Problemet Ă€r bara att den enda rĂ€ttsligt gĂ€llande kartan som kan inpassas Ă€r förrĂ€ttningskartan, och dĂ€r finns inte kvarnhuset utsatt. “- Vi har andra kartor” löd svaret snabbt, utan att dessa preciserades nĂ€rmare. Det hade varit intressant att höra, eftersom det enda som har rĂ€ttsverkan Ă€r just förrĂ€ttningskartan.

Inget kvarnhus pĂ„ förrĂ€ttningskartan nej …

- Vi har ocksÄ anvÀnt ditt hus pÄ Forkarby 30:3 som referenspunkt.

Intressant det med, eftersom huset pÄ förrÀttningskartan fanns dÀr 1928, men mitt hus byggdes 1963 - och inte pÄ samma plats. SnÀlla titta efter, det har ju inte ens samma form eller storlek. Nu blir jag nÀstan lite förolÀmpad och tycker han kan i alla fall försöka anstrÀnga sig en liten smula.

Jag reflekterar över att ingen gÄng kommer minsta tvivel frÄn myndigheten att registerkartan möjligen kanske eventuellt skulle kunna vara nÄgot lite felaktig eventuellt. Allt handlar bara om att visa hur rÀtt och riktig den Àr. Inte ens nÀr jag pÄtalar de uppenbara felaktigheterna hÀr vilka staplats pÄ hög, hör jag minsta antydan till tvivel pÄ registerkartans förtrÀfflighet. Jag förestÀller mig att nÀr ett Àrende av denna typ inkommer, borde man med ett öppet sinne undersöka saken. Ja, om man inte redan Àr vÀl medveten om felet redan, förstÄs.

Det Àr ocksÄ intressant att veta att trots det pÄstÄs att ingen som helst kommunikation har skett mellan lantmÀterimyndigheten och bygglovsavdelningen sÄ gör de bÄda allvarliga fel vilka bÄda samverkar för detta resultat. Det hade rÀckt med att ena av de tvÄ gjort rÀtt, och felet hade varit mest av kosmetisk natur. Som nu dÀremot blir det hela ett cirkelresonemang som inte gÄr att lösa. Jag överklagar bygglovet med avseende pÄ att fel grÀnser anvÀnts. Detta avslÄs med hÀnvisning att grÀnser inte har med bygglovet att göra, och hÀnvisar till kommunens LantmÀteri. De i sin tur, svÀr sig helt fria frÄn allt vad bygglov heter och vilka grÀnser dÀr anvÀnts, varpÄ de pekar finger tillbaka. Att de bÄda Àr olika avdelningar inom samma kommun gör inte saken bÀttre. Det ser ut som kommunen tagit strategin frÄn Lindomefallet.

Vid det hÀr laget börjar jag bli lÀtt paranoid.

Oderwrong.. förlĂ„t, OdervĂ„ng Ă„terkom ocksĂ„ gĂ„ng pĂ„ gĂ„ng att grĂ€nserna i förrĂ€ttningskartan inte Ă€r lagligt bestĂ€mda, eftersom det Ă€r sĂ„ kallade “avsöndringar”. Det Ă€r en enklare form av förrĂ€ttning som var vanlig fram till slutet av 1800-talet. Jag kontrade lika mĂ„nga gĂ„nger att detta var ointressant dĂ„ dessa avsöndringar alla lĂ„g inklĂ€mda mellan de lagligt bestĂ€mda fastigheterna Forkarby 30:1 (B pĂ„ kartan) och 30:3 (C ovan) och att med en korrekt inpassning kommer samtliga grĂ€nser falla pĂ„ plats och stĂ€mma med verkligheten. Speciellt den i bygglovet problematiska grĂ€nsen mot 30:3 Ă€r dessutom verkligen lagligt bestĂ€md via förrĂ€ttning. Detta gjorde dock inte att Mikael OdervĂ„ng upphörde med detta argument utan upprepade det ytterligare ett antal gĂ„nger. Kanske Ă€r det sĂ„ att han tror att om man upprepar nĂ„got tillrĂ€ckligt mĂ„nga gĂ„nger, kommer det att uppfattas som sanning..? Det verkar onekligen vara lantmĂ€terimyndighetens metod i det hĂ€r Ă€rendet;

“Make the lie big, make it simple, keep saying it, and eventually they will believe it”

Vidare hade bygglovsavdelningen onekligen accepterat avsöndringarnas grÀnser - förutsatt de sammanföll med registerkartan och inte förrÀttningskartan.

Vid det hÀr laget inser jag att kommunens lantmÀterimyndighet inte kommer att rÀtta sin registerkarta och att det inte Àr nÄgon idé att försöka. Den Àr hur som helst bara avsedd att vara en översiktskarta. De flesta punkter i den har en dokumenterad standardavvikelse pÄ 4,5 meter och kartan fÄr för min del egentligen vara hur fel som helst - bara den inte tilldelas rÀttslig status som hÀr gjorts.

Kapitel 6 - Fler bevis

Jag letar fram fler kartor och fotografier för att styrka hur grÀnserna gÄr, men det slÄr mig; felet Àr att lantmÀterimyndigheten redan har bestÀmt sig och avfÀrdat helt uppenbara bevis. NÀr karta och verklighet Àr i överensstÀmmelse Àr kartan per definition korrekt - men detta Àr inte gott nog för Mikael OdervÄng och Uppsala kommuns lantmÀterimyndighet. Det betyder att inga sakliga fakta kommer vara goda nog. FrÄgan Àr dÄ - vad Àr? Eller kanske mer adekvat; vad var?

OcksÄ intressant att den ekonomiska kartan frÄn 1952 stÀmmer till skillnad frÄn dagens moderna registerkarta. Mycket tydligare Àn sÄ hÀr kan det inte bli; dagens registerkarta stÀmmer varken med verkligheten eller Àldre ekonomiska kartor.

Utsnitt Rikets AllmĂ€nna Kartverk ekonomiska karta 1952, blad J133–11H9j54

Nedan ses en dĂ„lig kopia av Uppsala kommuns registerkarta frĂ„n 2006. Även om den har lĂ„g upplösning, gĂ„r det att att utlĂ€sa tvĂ„ mycket viktiga saker;

 • Är i överensstĂ€mmelse med verkligheten och inte dagens registerkarta.
 • Uppsala kommun mĂ„ste ha manipulerat registerkartan nĂ„gon gĂ„ng efter 2006.

HMK, Uppsala kommun, Sarah HĂ„kansson, Akt 0380–2007/47

LÀs om det dÀr en gÄng till; Uppsala kommuns registerkarta var korrekt Är 2006!

Till sist den ekonomiska kartan sÄ som den sÄg ut 1947. Den Àr samstÀmmig de övriga kartorna ovan, men i hög upplösning som omvÀxling.

Forkarby-Ulva-avloppsföretag 1947 i BÀlinge socken Uppsala; upprÀttat vid
laga syneförrÀttning Är 1947 av Filip Olsson, Statens lantbruksingenjör

Slutsats
Dessa kartor ovan visar med all önskad tydlighet att dagens registerkarta ett falsifikat som inte överensstÀmmer med historiska kartor, och att förvanskningen av kartdatat mÄste ha skett nÄgon gÄng efter 2006.

DĂ„ detta kartmaterial Ă€r officiella kartor som naturligtvis stĂ„r till kommunens lantmĂ€terimyndighet till förfogande, Ă€r det ocksĂ„ helt uppenbart att Mikael OdervĂ„ng varit vĂ€l medveten om att dagens registerkarta Ă€r felaktig. Han hade sjĂ€lv hĂ€nvisat till “andra kartor”, men det har inte gĂ„tt att frambringa en enda karta som styrker de grĂ€nser han hĂ€vdar utöver dagens hĂ€r visat förvanskade registerkarta.

Dessa kartor som gĂ€llt i alla tider — saknar helt plötsligt allt vĂ€rde i kommunens ögon.

Kapitel 7 - Ett erbjudande jag kan tacka nej till …

Torsdagen den 23 mars Äterkom Mikael OdervÄng per telefon. Denna gÄng hade han helt bytt strategi. Nu heter det att förrÀttningskartans inpassning mycket vÀl kunde vara riktig, men registerkartan lika gÀrna den kan vara den som Àr korrekt. Det enda sÀttet att avgöra det, sÀgs vara att bestÀlla en fastighetsbestÀmning. För ett sÄ stort uppdrag som detta skulle det inte gÄ att ge nÄgon prisuppskattning, varpÄ han i nÀsta andetag nÀmner summan 100 000:-

SÄ för att summera;

 • Vi har en rĂ€ttsligt gĂ€llande förrĂ€ttningskarta som överensstĂ€mmer med bĂ„de verkligheten och Ă€ldre ekonomiska kartor. Uppsala kommun vĂ€ljer att ignorera denna förrĂ€ttningskarta i direkt strid mot svensk fastighetsrĂ€tt.
 • För vĂ„ra 100 000:- kan kommunen fastslĂ„/rĂ€tta/bestĂ€mma sin registerkarta, vilken saknar all rĂ€ttslig vikt och inte fĂ„r anvĂ€ndas sĂ„ som kommunen hĂ€r har tillĂ€mpat den.
 • BestĂ€mningen sker av en myndighet som systematiskt, okritiskt och med direkt vilseledande metoder hĂ€vdat registerkartans korrekthet framför förrĂ€ttningskartan, varför jag inte kan dra annan slutsats Ă€n att det Ă€r den uppenbart felaktiga registerkartan kommunen med största sannolikhet avser att fastslĂ„.

Tack, men nej tack. Inte idag.

Dessutom — Ă€ven om en bestĂ€mning görs; vad skyddar oss mot att kommunen kör samma trick igen i framtiden? Åter igen förvanskar registerkartan sĂ„ den inte överensstĂ€mmer med historiska kartor och Ă„ter igen krĂ€ver en fastighetsbestĂ€mning? “Fool me once, shame on you. Fool me twice, shame on me.”

Kapitel 8 - FastighetsbestÀmning

Uppsala kommuns lantmĂ€terimyndighet stĂ„r fast vid att krĂ€va en fastighetsbestĂ€mning för att utröna fastighetsgrĂ€nserna - de grĂ€nser vilka de sjĂ€lva manipulerat i registerkartan. Denna bestĂ€mning berĂ€knas gĂ„ pĂ„ runt 50 000 till 100 000:- … men notera, per tomt! Även om Ă€garna till den tomten som ska byggas pĂ„ hĂ€r ovan gör denna fastighetsbestĂ€mning, lĂ€mnar det öppet för kommunen att köra samma scam nĂ€sta gĂ„ng nĂ„gon annan tĂ€nker bygga pĂ„ godtycklig tomt av de som kartorna hĂ€r ovan tĂ€cker in.

Jag bestrider att en fastighetsbestÀmning alls skall utföras;

Subject: Re: SV: AngÄende telefonmeddelande
Date: Wed, 26 Apr 2017 20:58:46 +0200
From: Mikael Q <kuisma@ping.se>
To: Sundqvist Kristofer <Kristofer.Sundqvist@uppsala.se>

Hej Kristofer,

Det finns inga tvetydigheter vad gÀller vÄra fastighetsgrÀnser hÀr att bestÀmma.

FörrĂ€ttningskartan frĂ„n 1928 (bilaga1) kan enkelt inpassas sĂ„ att den överensstĂ€mmer med verkligheten (vita markeringar i bilaga2). Denna inpassning Ă€r ocksĂ„ i överensstĂ€mmelse med Rikets AllmĂ€nna Kartverks ekonomiska karta 1952 blad J133–11H9j54 (bilaga3). Att dagens registerkarta (svart i bilaga2) Ă€r ett fabrikat som inte överensstĂ€mmer med nĂ„got av ovan, Ă€r inget som kan motivera en fastighetsbestĂ€mning utan enbart motiverar en upprĂ€ttning av er databas.

Att Uppsala kommun, sÄ vÀl bygglovsavledningen sÄ som Uppsala kommuns lantmÀterimyndighet, vÀljer att inte respektera denna förrÀttningskarta motiverar inte heller det en fastighetsbestÀmning.

Att fabricera en felaktig registerkarta och sedan för att bevilja bygglov krÀva kostsamma bestÀmningar dÀr inga tvetydigheter tidigare funnits, skulle snarare kunna liknas vid utpressning.

Med vÀnlig hÀlsning,
Mikael Kuisma

NĂ€r jag pratar med grannarna hör jag att kommunens lantmĂ€tare gĂ„tt ut och lobbat för att Ă€ven de ska lĂ„ta göra en bestĂ€mning samtidigt, eftersom “det blir billigare sĂ„” …

-Utpressning, sa Bill.
-BedrÀgeri, sa Bull.

Kan det vara sĂ„ att Uppsala kommuns lantmĂ€terimyndighet Ă€r en egen resultatenhet med krav pĂ„ att uppvisa ekonomisk vinst? Just sayin’ …

Mailet ovan ignorerades fullstÀndigt. Inget svar och fredag eftermiddag 28 april kryllar det av lantmÀtare i gula vÀstar i trÀdgÄrden. Uppenbart att de inte har nÄgon större arbetsbelastning eller lÀngre kö pÄ Àrendena.

Tisdagen den 2:a maj Äterkom Kristofer och bekrÀftade ovan brev hade kommit fram och att mina synpunkter hade lagts till Àrendet.


SpĂ€nnande fortsĂ€ttning följer …


Mina kontaktuppgifter
Mikael Kuisma
Ulva kvarn 29
75593 Uppsala

E-post kuisma@ping.seSidan senast uppdaterad 2017-05-05 07:12